Lunch på centralen

Passade på att äta under tiden jag var på centralen i stockholm. Lyckades få tag i en ovanligt god baugette med parmaskinka, mozarellaost, tomat och färsk basilika. Mums! Hade det inte varit så mycket folk hade jag bjudit på en bild. :)

Avskedsmiddag

Julen närmar sig med stormsteg, och jag likväl som många andra reser hem till nära och kära för att fira. Så jag bestämde mig för att lyxa till det lite innan jag åker, och det blev succé!
Till förrätt valde jag att göra en spännande halloumi och ruccolasallad, som jag fann på denna blogg: http://njutmat.blogspot.com/2011/11/enkel-forratt.html
Så gott och nyttigt det ser ut. :) Den bloggen kommer jag att besöka flera gånger!
Man gör alltså en bädd av ruccola, snittar några körsbärstomater, steker halloumi, rostar pinjenötter och strösslar över alltsamma. Sedan pressar du över citron, saltar, pepprar och garnerar med några kvistar färsk timjan. Mums!


Till huvudrätt valde jag att göra en fläskfilépanna efter ett recept jag fann på tasteline, otroligt gott blev det! http://www.tasteline.com/Recept/Kantarelldoftande_flaskfile_i_panna


Mjölkstuvade makaroner och falukorv

Härliga husmanskost, enkel mat är fortfarande god mat! I synnerhet när man får tag i delikatesskorv ifrån en liten chark i ingenmansland. :)


Amandas Indiska Färsbiffar

Äntligen, det var precis lika gott som jag mindes det! :)


800 g nötfärs eller blandfärs
2 st ägg (kan bytas mot no-egg och en skvätt mjölk)
2 msk ströbröd
1 st gul lök, finhackad
½ dl morötter, finrivna
1 krm currypulver
1 tsk garam masala
1 krm paprikapulver
pressad vitlök
Salt
Svartpeppar

 

500-700 gram passerade tomater
½ deciliter majs
garam masala
rosmarin (pyttelite)
Salt
Svartpeppar


 

Gör färssmeten genom att först blanda ägg, ströbröd och kryddor. Tillsätt övriga ingredienser, jobba ihop till en smet.

Hetta upp en stekpanna med lite smör i, forma köttfärsen till handflatestora, drygt 1 centimeter tjocka, biffar. Bryn dem hastigt i pannan så att de får färg på båda sidor. Lägg därefter över dem i en ungsfast form.

Efter att du har stekt biffarna hälls tomaterna, kryddorna och majsen ner i stekpannan. Låt puttra någon minut så att du får med alla smaker från pannan, häll därefter såsen över biffarna och gör färdigt i ugnen (200 grader, 15-30 minuter).

Till passar tzatsiki, klyftpotatis och en grönsallad.


Tzatsiki:

5 deciliter mezeyoghurt
1 gurka som delas på längden, skrapa ur fröna och det andra "blöta" i mitten, riv sedan grovt och låt rinna av i durkslag under press
2 klyftor vitlök, pressade
Salt
Svartpeppar

Allting blandas. Gör den gärna dagen innan så att den får stå och gotta sig.

- Tack för ett kanonrecept!


Mmmm

Sitter och väntar otåligt på att maten ska bli klar. Nytt recept provas, håll till godo, recept kommer! Det luktar himmelskt i köket vill jag lova!

Grahamsscones

Äntligen börjar jag mästra en av mina största svårigheter i köket, nämligen att baka bröd! Jag har försökt i många många år, men alltid har det varit något som blivit tokigt. Oftast har resultatet blivit cementkakor med degig mitten, eller klusterbomber som nån så fint beskrev mitt bröd en gång. Men nu har jag alltså lärt mig att baka scones, det är iallafall en god liten början i rätt riktning. Här kommer receptet som jag använder!

Ingredienser:
2½ dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
2 tsk bakpulver
50 g margarin
2 dl mjölk
lite salt

Gör såhär:
  • Sätt ugnen på 250ºC och ta fram en plåt och antingen smörj den eller lägg på bakplåtspapper.
  • Blanda ihop torrvarorna i en bunke.
  • smält smöret och blanda det sedan med mjölken.
  • Blanda ihop alltsammans noga.
  • Dela degen i två och forma två platta bröd (ca 2 cm) på plåten.
  • Skär kryss och nagga bröden.
  • grädda i mitten av ugnen i ca 12 - 15 minuter.

Spaghetti och köttfärssås

Idag blev det en enkel middag i form av spaghetti och köttfärssås då jag helt enkelt inte kände för något mer avancerat. Ibland är enklast godast! :)


Kycklinggryta med Grönsaker

Ett utav mina absoluta favoritrecept! Magert kött och härliga grönsaker som blandas i sen smakrik och gräddig sås. Mums!

Ingredienser:
300g Kycklingfilé
1 burk champinjoner eller en dryg näve färska
1 st zuccini
1 st paprika (jag föredrar orange)
1 st grönsaksbuljongtärning
1 msk tomatpuré
2-3 st vitlöksklyftor
1 st gul lök
2 dl grädde
1 näve purjolök
körsbärstomater
örtsalt

Gör såhär:
  • Gör i ordning grönsakerna i stora bitar, skala och klyfta löken. Hacka eller pressa vitlöken (pressad ger mer smak). Skär sedan kycklingen i ca 4-5 mm skivor.
  • Stek kycklingen i en rymlig stekpanna.
  • När kycklingen nästan är klar tillsätter du zuccini, svamp, paprika, lök, purjolök och vitlök.
  • Fräs så att alltihopa får färg och tillsätt sedan allt utom tomaterna.
  • Låt puttra i ca en kvart.
  • Tillsätt tomaterna på slutet så att dom hinner bli varma.
  • Smaka av med örtsalt.

Kycklingsoppa

Här kommer ett recept som jag fick utav en väninna för några år sedan. En mycket god och matig kycklingsoppa. Jag får nog i ärlighetens namn erkänna att denna soppa är den enda jag kan äta mig mätt på utan att servera bröd till.

Ingredienser:
1 st gul lök
3 - 5 st klyftor vitlök
2 st orangea paprikor
400g kycklingkött
1L vatten
2 st hönsbuljongtärningar
250g pasta
3 dl majs
2 dl cremé fraiche tomat och basilika
olivolja
smör
salt
peppar
ingefära
färsk basilika

Gör såhär:
  • Skala och hacka lök och vitlök.
  • Kärna ur och tärna paprikorna, skär sedan kycklingköttet i bitar.
  • Fräs lök, vitlök och paprika i en blandning av olivolja och smör.
    Flytta sedan över det till en stor kastrull.
  • Stek sedan kycklingen på samma vis och krydda med salt, peppar och ingefära.
    Flytta sedan över till kastrullen.
  • Tillsätt vattnet och buljongtärningarna i kastrullen och lät koka upp. Tillsätt sedan pastan.
  • När pastan har ca fem minuter kvar utav sin koktid tillsätter du majsen och cremé fraichen.
  • Garnera med färsk basilika.

Boef bourguignon - Burgundisk köttgryta


Du behöver följande:

1 kilo nötgrytbitar
5 deciliter svamp (kantareller och kastanjechampinjoner)
8 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 paket bacon
1/4 rotselleri
1,5 matsked tomatpuré
2 lagerblad
timjan
1 tesked socker
3 matskedar vetemjöl
11 deciliter kalvbuljong
2 matskedar soya
Färska kryddor till garnering

 

Gör så här:

Klipp upp baconet och förbered ingredienserna (skala löken och så vidare..)

Stek sedan upp baconet och tillsätt lök, svamp, rotselleri, tomatpuré, timjan och lagerblad.  Låt fräsa ihop några minuter. Tillsätt sedan mjölet och rör ihop.
Under tiden som det steks ihop så blandar du till buljongen och tillsätter soyan i en rejäl gryta. Stek sedan upp köttet och tillsätt i grytan och låt koka länge och väl. Tillsätt även bacon/lökröran i grytan. (Vill du ha riktigt mört kött så börja med att steka och koka köttet först i minst en timme.)
Smaka sedan av grytan med socker och salt. Garnera med färska kryddor.

RSS 2.0