Lunch på centralen
Avskedsmiddag
Till förrätt valde jag att göra en spännande halloumi och ruccolasallad, som jag fann på denna blogg: http://njutmat.blogspot.com/2011/11/enkel-forratt.html

Till huvudrätt valde jag att göra en fläskfilépanna efter ett recept jag fann på tasteline, otroligt gott blev det! http://www.tasteline.com/Recept/Kantarelldoftande_flaskfile_i_panna

Mjölkstuvade makaroner och falukorv

Amandas Indiska Färsbiffar
Äntligen, det var precis lika gott som jag mindes det! :)
800 g nötfärs eller blandfärs
2 st ägg (kan bytas mot no-egg och en skvätt mjölk)
2 msk ströbröd
1 st gul lök, finhackad
½ dl morötter, finrivna
1 krm currypulver
1 tsk garam masala
1 krm paprikapulver
pressad vitlök
Salt
Svartpeppar
500-700 gram passerade tomater
½ deciliter majs
garam masala
rosmarin (pyttelite)
Salt
Svartpeppar
Gör färssmeten genom att först blanda ägg, ströbröd och kryddor. Tillsätt övriga ingredienser, jobba ihop till en smet.
Hetta upp en stekpanna med lite smör i, forma köttfärsen till handflatestora, drygt 1 centimeter tjocka, biffar. Bryn dem hastigt i pannan så att de får färg på båda sidor. Lägg därefter över dem i en ungsfast form.
Efter att du har stekt biffarna hälls tomaterna, kryddorna och majsen ner i stekpannan. Låt puttra någon minut så att du får med alla smaker från pannan, häll därefter såsen över biffarna och gör färdigt i ugnen (200 grader, 15-30 minuter).
Till passar tzatsiki, klyftpotatis och en grönsallad.
Tzatsiki:
5 deciliter mezeyoghurt
1 gurka som delas på längden, skrapa ur fröna och det andra "blöta" i mitten, riv sedan grovt och låt rinna av i durkslag under press
2 klyftor vitlök, pressade
Salt
Svartpeppar
Allting blandas. Gör den gärna dagen innan så att den får stå och gotta sig.

Mmmm
Grahamsscones
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 250ºC och ta fram en plåt och antingen smörj den eller lägg på bakplåtspapper.
- Blanda ihop torrvarorna i en bunke.
- smält smöret och blanda det sedan med mjölken.
- Blanda ihop alltsammans noga.
- Dela degen i två och forma två platta bröd (ca 2 cm) på plåten.
- Skär kryss och nagga bröden.
- grädda i mitten av ugnen i ca 12 - 15 minuter.

Spaghetti och köttfärssås

Kycklinggryta med Grönsaker
Gör såhär:
- Gör i ordning grönsakerna i stora bitar, skala och klyfta löken. Hacka eller pressa vitlöken (pressad ger mer smak). Skär sedan kycklingen i ca 4-5 mm skivor.
- Stek kycklingen i en rymlig stekpanna.
- När kycklingen nästan är klar tillsätter du zuccini, svamp, paprika, lök, purjolök och vitlök.
- Fräs så att alltihopa får färg och tillsätt sedan allt utom tomaterna.
- Låt puttra i ca en kvart.
- Tillsätt tomaterna på slutet så att dom hinner bli varma.
- Smaka av med örtsalt.
Kycklingsoppa
- Skala och hacka lök och vitlök.
- Kärna ur och tärna paprikorna, skär sedan kycklingköttet i bitar.
- Fräs lök, vitlök och paprika i en blandning av olivolja och smör.
Flytta sedan över det till en stor kastrull. - Stek sedan kycklingen på samma vis och krydda med salt, peppar och ingefära.
Flytta sedan över till kastrullen. - Tillsätt vattnet och buljongtärningarna i kastrullen och lät koka upp. Tillsätt sedan pastan.
- När pastan har ca fem minuter kvar utav sin koktid tillsätter du majsen och cremé fraichen.
- Garnera med färsk basilika.
Boef bourguignon - Burgundisk köttgryta
Du behöver följande:
1 kilo nötgrytbitar
5 deciliter svamp (kantareller och kastanjechampinjoner)
8 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 paket bacon
1/4 rotselleri
1,5 matsked tomatpuré
2 lagerblad
timjan
1 tesked socker
3 matskedar vetemjöl
11 deciliter kalvbuljong
2 matskedar soya
Färska kryddor till garnering
Gör så här:
Klipp upp baconet och förbered ingredienserna (skala löken och så vidare..)


